A kézi kartonzáró használata

A kézi kartonzáró használata roppant egyszerű, de hasznos, ha tisztázunk pár fontos dolgot. Aki már csomagolt nagyobb tételben az tudja, hogy a ragasztószalag adagoló szinte minden folyamatnál szükséges. Legyen az karton doboz, műanyag fólia vagy csomagolópapír mindig szükség van ragasztószalagra. Érdemes beszerezni egy csomagzáró gépet, mert olcsó és látványosan megkönnyíti a csomagolással töltött időt.

Sokféle csomagzáró gépet lehet kapni. Az egyik fontos szempont a minőség. A jó melóhoz jó eszköz kell, tartja a mondás. Alaposan vizsgáljuk meg, hogy a ragasztószalag feszítő fokozatmentesen állítható legyen, mert minden ragasztószalag más-más feszítési erőt követel. Ezek után vegyük szemügyre a vágóélet. Itt arra figyeljünk, hogy éles legyen és az a megfelelő, ha tüskeszerűen cikk-cakkos az éle.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a tekercs tartójára teljes egészében rátoltuk a csomagolószalagot. Egyébként a széleit gyűrni fogja, ami a szalag tapadását csökkenti az esztétikáról nem is beszélve. A ragasztószalagot mindig úgy rakjuk fel a csomagzáró gépre, hogy a szalag nem ragasztós fele nézzen a görgő irányába.

A ragasztás végén a csomagolószalagot el kell szakítani - vagy, ahogy sokan mondják - tépni. Ehhez döntsük előre a csomagzáró gépet a karunk felemelésével és egy magabiztos mozdulattal húzzuk a gépet a ragasztással ellentétes irányba. Akkor jó a vágás, ha az átlátszó műanyag leszorító lap már elérte a szalag és a doboz felszínét.

A kézi csomagzáró gépek zöme a szabványos 50 mm-es ragasztószalagokhoz készült. Ezek többsége a 22-28 mm szélességű ragasztószalagokkal is működik. Az 50 mm-nél szélesebb szalagokhoz is léteznek gépek, de ezek beszerzése csak indokolt esetben nélkülözhetetlen.

Forrás: wts.hu, 2018-12-28 23:55